Kalender - Calendar
June 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Torsdag kveld) Fredag, 24. februar 2012

 

Folkemøte på Tunhovd.  © Villy Sander Norås.

Dette er en liten artikkel med filosofi rundt de 2 folkemøtene som nettopp har vært.

 

2 folkemøter
I forrige uke var det 2 folkemøter i Nore og Uvdal. Det ene var på Norefjord den 14. februar og det andre var på Tunhovd 16. februar.

 

Norefjord
Det var Bu i Nore og Nore og Uvdal Næringsselskap som inviterte til et foredrag på Norefjord med Jon Rikard Kleven fra Øyfjell City i Vinje. Jon Rikard fortalte hva de i Vinje hadde gjort for å øke folketallet i sin kommune.

 

Tunhovd
2 dager etter var det et folkemøte på Tunhovd. Her var det ordføreren i Nore og Uvdal som hadde invitert til utvikling i Tunhovd. Det var ordfører Eli Hovd Prestegården som førte ordet. Møtet ble nesten litt maltplassert. Det virket som et haste-folkemøte rett før et kommunestyremøte der man skulle avgjøre Tunhovd skoles videre skjebne.

 

Variert oppmøte
På begge disse møtene var det et flertall av bygdas innbyggere. Det var også endel politikere både på Norefjord og Tunhovd. Næringsselskapet var på begge møtene, det var også næringskonsulenten i Nore og Uvdal.

 

Politikere
Det var jo overraskende mange politikere på begge møtene, men det var få av disse som snakket varmt om utvikling i bygdene. Noen var frampå, men det fleste vil jeg kalle for tause-birgitter som satt å mumlet og kommenterte de forskjellige innspillene. Næringskonsulenten var taus på begge møtene.

 

Burde vært aktive
De som burde vært mer aktive var næringsselskapet, næringskonsulenten og politikere eller folkevalgte som det heter.

 

Fra grasrota
Jon Rikard Kleven sa at det var viktig at ideene i bygdene kom fra grasrota. Det er jo riktig det, men man må ha inn ekspertise i slike prosjekter. De må være derfor å lede det hele fram til et mål som har en mening.

 

Folkemøte på Norefjord.  © Villy Sander Norås.

 

De siste 20 årene
Nå kom jo de fleste ideene fra grasrotplanet både på Norefjord og på Tunhovd, men dette er rett og slett ikke nok. Det hele blir bare en idedugnad, også går det hele i glemselen. Det er jo noe som har skjedd de siste 20 årene i Nore og Uvdal. Selv har Visanor vært på mesteparten av de møtene som har vært de siste 3 årene og der kan det også bekreftes det samme.

 

Skjer det ikke noe mer
Det er en idemyldring, også skjer det ikke noe mer. Det hele går i glemmeboken. Hva har for eksempel skjedd med romjulstreffene de 3 siste årene. Hvor ble det av oppfølgingen og rapportene. Hva skjedde med de forslagene som ungdommen kom med på disse møtene. Er det slik at det hele bare er et spill for galleriet? Vi samles bare for å samles.

 

Litt avsporing
Det er så mye å skrive om i slike sammenhenger og derfor har man lett for å spore av, men tilbake til møtet på Norefjord. Der kom det fram at Numedal videregående skole er viktig for Nore og Uvdal, men det samme argumentet ble ikke brukt om Tunhovd skole. Men det må sies, Tunhovd skole er viktig for Tunhovd som bygd, det vet vi alle, men på dette møtet så var ikke skolen på sakslista. Det var utvikling som var det viktige, ikke skolen.

 

Fåfengt
Folkemøte på Tunhovd ble litt fåfengt og panisk vil jeg si. Ordfører prøvde å svare på de fleste spørsmål uten egentlig å svare på noe som helst. Lydopptakene fra møtet kan begrunnes med det.

 

Positivt
Nå skal det ikke stikkes under en stol at møter der både politikere og næring er til stedet er positivt. Det at næringselskapet og ordfører og andre politikere begynner å gå på folkemøter er jo positivt, men de må tåle å la seg bli sett mellom linjene i kritikken når det gjelder.

 

Plastisk fantastisk
Det er ikke mange medier som kritiserer her i dalen, men folkevalgte og andre må la seg bli kritisert både den ene og den andre.

Det er først når helheten av idemyldring og ressurssonderinger er på plass at man kan snakke i positive ordelag. Man kan sikkert snakke positivt om det meste, men hva med realiteten av virkelighetens dogme. Vi kan snakke positivt om alt og alle, men det hele blir litt “plastisk fantastisk”.

 

Folkemøte på Tunhovd.  © Villy Sander Norås.

 

Helheten
Den dagen både næringsselskap, næringskonsulent og andre utviklingsselskaper i dalen prøver å se potensialet slik Pål Medhus tenker det, ja da skal jeg ta av med hatten. Den dagen de tar tak i en helhetlig ressurssondering og idemyldring med faglig hjelp skal jeg ta av meg hatten.

 

Trenger vi faglig hjelp?
Ja, vi trenger det. Vi må bli flinkere på samhandling, kundebehandling og prosessutvikling. Som en på Tunhovd sa det:

 

- Vi trenger hjelp for å få til den utviklingen som ordføreren forestiller seg.

 

Gjennom tidene
Det har vært mye skriverier rundt Numedalsbanen her på Visanor, nå er fokus satt på dette med utvikling og prosessdeler. Dette er noe jeg skal komme tilbake til i flere artikler. Vi må ha en utvikling i dalen. Det er først da man slipper å skriver om “sure tryner og dårlig service”.

 

Kromspring
Det er ikke så alt for mange mediene som kritiserer her i dalen, men Visanor kommer til å gjøre dette ganske ofte fremover. Man kan sikkert gjøre alle kromspring for å unngå i å bli intervjuet, men hva hjelper det når man kan bli kritisert i kommentarform…

 

 
Villy Sander Norås

 

.

Comments are closed.