Kalender - Calendar
June 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Onsdag kveld) Torsdag, 23. februar 2012

 

Det er stille på Nore I.  © Villy Sander Norås.

Ja, hva er det som er uvanlig, men som også er vanlig? Det som blir det rette svaret er det som vil i vanlig.

 

Står
Turbinene i Nore I går ikke nå for tiden. Det er is i utløpet foran kraftstasjonen. Her pleier det vanligvis å være åpent og en jevn strøm av vann fra turbinene.

 

“Plastres”
Vannet kommer jo fra Tunhovdfjorden, men den er tappet for vann nå fram til sommeren. Demningen skal “plastres” som det heter på fagspråket. Man skal legge et bedre og tykkere lag med stein i demnings-elementet, Dette skal gjøres både foran og bak demningen. Eller kanskje vi skal si på yttersiden og på innsiden. Det heter jo oppstrøms og nedstrøms når man snakker demningens sider. Oppstrøms er demningens innerside – i dette  tilfelle.

 

Hvilken side?
På innersiden er man nå i gang med plastringen av demningen. Mesteparten av innersiden vil være ferdig i løpe av sommeren.

 

Pålsbuvann blir Tunhovdvann
Da vil den vannmassen som er holdt igjen i Pålsbufjorden bli sluppet ut i Tunhovdfjorden og da vil det meste bli vanlig igjen på Tunhovdfjorden.

 

Vi hørte dem ikke
Men nede på Rødberg nå i dag så står alle turbinene. Vi rødberginger har jo hørt på disse turbinene til alle tider. Vi la jo ikke merke til dem akkurat.

 

 

Tunhovd-dammen er tom.  © Villy Sander Norås.

 

De som går
Nå er det meste stille, det er noe uvanlig. De som er sånne rundt-rødberg-dammen-folk vil jo merke den stillheten med turbiner som ikke går. Om ikke lenge så vil de starte opp igjen.

 

Bare bråk
Nei som de bråker vil vi tenke da. Det som tidligere var vanlig blir til et bråk igjen.

 

I fjellheimen
Om 8 år så vil kanskje kraftstasjonen være inne i fjellet og da vil jo atter en gang stillheten senke seg over stasjonen.

 

Nå er det stille.  © Villy Sander Norås.

 

Hysj…
Da er plutselig alt stille, men vi har også plutselig en hel kraftstasjon med arealer til rådighet. Vi har en kraftstasjon som er dobbelt så stor som slottet i Oslo.

 

Stor plass
Hva skal vi bruke disse arealene til mon tro? Noe vil sikker bli museumsdel, men hva med det andre? Dette får tiden vise.

 

Hva gjør vi nå?
Om ikke lenge vil store arealer kanskje være tilgjengelige og da kan det være lurt med å starte planleggingen allerede nå…

 

Plastringen nede i demningen er startet.  © Villy Sander Norås.

 

 

Villy Sander Norås

.

Comments are closed.