Kalender - Calendar
May 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Tirsdag kveld) Onsdag, 1. februar 2012

 

Tunhovd er en trygg plass å bo på.  © Villy Sander Norås.

På grunn av plassproblemer så blir del 2 og 3 slått sammen i sin helhet i dag. Altså, her er del 2 og 3. Nederst i artikkelen ligger også en smakebit/intervju på hva som kommer til uken.

Tunhovd er ei bygd  med butikk, kirke og skole. Hvor mange bor i bygda nå?

Jeg har ikke noen nøyaktig oversikt over det nå. Men jeg kan tenke meg at det bor ca. 140 -150 i hele kretsen fra Grevsgarddokken i vest til og med Langedrag i øst.

 

Det er vel slik at ungdommen flytter ut her også?

Ja, de gjør nok det, men det har skjedd en endring. Tidligere  reiste ungdommen  ut en periode, men de fleste kom tilbake når de stiftet familie. I dag tar mange  utdannelse som det ikke er arbeidsplasser til i nærmiljøet. Derfor er det vanskeligere for dem å komme tilbake. Men dette er jo noe som gjelder hele kommunen.

 

Tunhovd ligger mellom to dalfører. Hvordan gjør dere det når dere for eksempel skal til lege, tannlege eller ut for å handle?

De fleste har fastlege på Rødberg. Når det gjelder tannlege reiser de fleste til Nesbyen. Det  skyldes nok bl.a. at der er det flere tannleger, så det er lettere å få time. All handel, bortsett fra kolonialhandel som vi har i bygda  foregår på Nesbyen  eller Gol.

 

Hva er det som holder Tunhovdbygda oppe?

Det er vel det samme som holder Tunhovd oppe som  alle andre bygdesamfunn. De som bor her trives godt.. Folk som har hytter i området sier at det er veldig lett og komme i kontakt med de fastboende, og de føler seg velkomne og ett med bygda. Vi har vakker natur med fjell, lier og fjorder. Og ikke minst lang solgang hele året.  Hva mer kan vi forlange?
En annen ting er at det er  kort avstand til kollektivtransport. Det tar bare en halv time med bil til Bergensbanen.  Fra Nesbyen er det dessuten i tillegg flere bussavganger daglig til Oslo.

 

 

Hvordan kan dere klare å holde Tunhovdåsrennet i gang år etter år med godt over 200 deltakere?

Tunhovdåsrennet har nå eksistert i over 30 år, og antall deltakere har ligget på rundt 230 hver gang. Til og med i fjor da det ikke fantes et snøfnugg på bakken, stilte det samme antallet opp, vel og merke da uten ski.
Samtidig med rennet  er det basar på samfunnshuset med mange fine premier. På premieutdelingen om kvelden er storesalen stappfull med mennesker. Det sier seg selv at det krever et stort antall medhjelpere til et så stort arrangement, så hele bygda er  i sving.

 

Lidvard Hytta er en flittig bruker av datamaskinen. © Villy Sander Norås.

 

Så vidt jeg har forstått har Tunhovd et rikt organisasjonsliv. Kan du nevne et par av de største?

Skytterlaget er det største. I 2002 hadde laget 145 medlemmer. Det må være litt av en rekord for ei bygd som den gangen hadde ca. 170 fastbuende. Hvor mange de har i dag er jeg usikker på. Idrettslaget har også et stort medlemstall, men akkurat antallet er jeg usikker på.

 

Men det er vel skolen som er bindeleddet i Tunhovd?

Ja, det kan en ikke være i tvil om. Lærerne har også vært svært aktive i kulturlivet.

 
Hvordan synes du det har vært å arbeide i Nore og Uvdal?

Jeg har likt meg godt og møtt mange trivelige og koselige folk i kommunen.

 

Bilder fra boken.  © Villy Sander Norås.

 

Hva synes du om skolesaken som er nå?

Denne saken har skapt en konflikt mellom Tunhovdbygda og kommunen som ingen er tjent med. Skal det bli ro, bør kommunen snarest sette ned en uhildet komite til å granske hele saken, og hvor alle berørte parter kan komme til orde.
Situasjonen ble ikke bedre etter at kommunestyret sist mandag måtte ha lukket møte etter hentydninger fra fagsjefen. Et møte som varte nærmere en time. Nå spør folk seg: Hva er det som ikke tåler dagens lys?

 

Boka ”Før og nå” på ca. 250 sider som du skrev for noen år, hva handler den om?

Den handler om bygdas historie fra den eldste tida og fram til i dag. Den første utgaven som jeg kalte ”Tunhovd – ei fjellbygd mellom to dalfører” ble bla. brukt mye som kilde da Kåre Olav  Solhjell skreiv bygdehistoria for Nore og Uvdal.

 

Mellom 2...  © Villy Sander Norås.

 

Hvor lang tid brukte du på boka?

Jeg hadde samlet stoff i mange år før jeg begynte å skrive. Fra jeg satte meg ved skrivebordet og fram til boka var ferdig, gikk det vel ett år.

 

Dere har jo også eget musikkorps i bygda?

Ja, det kan vi vel si er bygdas stolthet. Det er jo fantastisk at en så liten bygd kan klare å ha eget korps når vi vet at flere kommuner sliter med å skaffe korps til 17. mai toget.

 

 

Som intervjuer
Jeg bare må si det, Lidvard er et levende leksikon i historikk når det gjelder Tunhovd. Han svinger med argumentene nå det gjelder å bevare skolen og det gjør også folk i bygda.

 

 

- Skolen er pillaren og samlingspunktet i bygda, sier folk i Tunhovd.

 

 

 

Kommentar
Tunhovd som sted og bygd har store muligheter om man ser seg rundt. En oppsving på det innovative potensiale er nemlig veldig stort.
Tunhovd er et sted med et godt miljø. Dette bekrefter også hyttefolkene som er der. Men hvilke potensialer ligger egentlig i selve miljøet rundt en på Tunhovd? Her er det uante muligheter. Man må finne de som har de rette interessene og resursene i Tunhovd, men også utenfor bygda. Dette gjelder både politikere, næringsselskaper som kan bidra i en slik sammenheng.

 

Om du er på Tunhovd nå, så se ut av vinduet når du hører på den vesle smakebiten av et 45 minutters intervju som kommer til uken. Dette er et intevju med Pål K. Medhus som jobber på Geilo. Han jobber i Høve støtt. Høve støtt er årets reiselivsbedrift og kan mye rundt nettopp dette med reiseliv og strategier.

 

Pål K. Medhus i Høve støtt på Geilo.  © Villy Sander Norås.

 

En smakebit med Pål K. Medhus i Høve støtt

Avspilling for iPhone/iPad

 

 

Villy Sander Norås :)

 

.

 

Comments are closed.