Kalender - Calendar
June 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

   

 Rødbergplanen
Gunhild Vikan

 - Ja, Rødbergplanen, hva er det for noe?
- Det er jo områdeplan for Rødberg som skal – det sentrum som skal forskjønnes. Det er helt naturlig at jeg er opptatt av det som har butikk her. Det er veldig flott at man satser på nye ting og støtter opp om det, men vi har også en del ting som eksisterer som vi også må ta vare på og utvikle.

 

Miljøringen

- Hva syns du om Miljøringen? Er den liv laga?
- Jeg får håpe at den er liv laga – virkelig. Og det er jo veldig bra at det hele er kommet på lokale hender. For skal en få til noe, så må det være på den måten. Det kan ikke være alle som kommer utenfra som høster og ikke gi. For de som er i Miljøringen er nok interessert i å gi og er virkelig interessert i å få ting til å gå.

- Det skal bli spennende å se. Tilbake til sentrum igjen – du er ikke fornøyd med sentrum, hva er det som er galt med det? Er det ikke bra nok som det er?
- Om jeg ikke var innbygger i Nore og Uvdal og kom kjørende til Rødberg. For det første så er det jo et forferdelig stygt kommunehus som møter meg. Det er ikke farlig å si.

 

 

Om jeg var er turist

- Nå ler jeg faktisk, sier jeg til Gunhild.
- Jeg er ikke redd for å si det, sier Gunhild og fortsetter, det er jo ikke så inntagende. Om jeg var en turist så ville jeg hatt en plass jeg kunne sette med ned og se meg litt rundt. Og ser du nede ved Rødberg-dammen så ville det kunne vært et kjempeområde, men der burde det også vært tilrettelagt for at jeg skulle trives som en turist. Også skal jeg kanskje innom en butikk å kjøpe litt mat, det er jo ofte en gjør som turist.

Utenfor Kiwi-butikken er det nesten ikke parkeringsplass. Og videre så vil jeg kanskje ha meg litt mat og da kommer jeg til Rødberg Hotell. Der har det vært veldig mye av begge deler.

- Av hva da?
- Av både mat og personell, men pr. i dag så er det veldig bra, det har blitt veldig bra. Jeg skal ikke kritisere for det er sikkert ikke enkelt å drive et hotell. Det er sikkert tungt, så at man må svare på både det ene og det andre tror jeg på.

 

 

Turistkontoret

- Du er veldig observant som om du var en turist, når du tenker på dalen. Hvordan tenker du på deg selv som kunde i Nore og Uvdal – service.
- Det at turistkontoret er kommet nå og det er jo virkelig oppegående det nå og det er kjempebra så jeg har virkelig troen på det altså. For det har vært en etterlengtet bit. Så den syns jeg har blitt kjempebra og det at de har bookingsystem for å finne seg overnatting i kommunen. Det som det etterspørres mer av er tilretterlagte turer for turister. At de har en pakke, som turist kan jeg tenke meg å komme å overnatte på Rødberg Hotell f. eks og neste dag, hva skal jeg finne på da? Er det et pakketilbud? Om man kan reise opp til Reidun Lassegård oppe i Uvdal, ta hest til en seter og få setermat. Det er en bit, det er masse andre ting også som Uvdal Resort som har et slikt mestringsprogram. Det skulle vært sydd sammen flere program for folk.

 

 

Flere opplevelser

- Så det er for lite opplevelser?
- Ja jeg syns det, også en guidet tur. En guidet tur med en skikkelig forteller. Jeg er ikke god nok. Det skulle jeg ønske at jeg var. For det er veldig moro å høre på de som er gode til å fortelle historier. Man kunne kjørt med buss rundt i bygda å fortalt. Det er jo uttallige historier over hva som har skjedd i hele bygda.

 

 

Numedalsbanen

Stim-lokomotiv på Numedalsbanen i 2007

- Nå er jo jeg en innbygger som bor i Nore og Uvdal, så egentlig bør jeg være objektiv, men jeg er også litt subjektiv. Hva syns du om Numedalsbanen?
- Numedalsbanen er jo på en måte – slik som ting har utviklet seg, så kunne det jo vært en turist attraksjon og er vel og i og med at man kjører dresin og sånt.

- Er ikke det litt diplomatisk sagt?
- Jo, det er nok det. For den gangen den blei nedlagt så var det ikke liv laga.

- Men hadde ikke det vært en opplevelse om banen hadde vært med stimlokomotiv og kjøring oppover hele dalen?
- Det hadde det, så absolutt. Jeg ser den og da gjerne med guiding og servering så hadde det vært en opplevelse.

- Tilbake til Rødberg sentrum. Er det ting i sentrum som kunne vært gjort ting triveligere tror du?
- Jeg ville hatt mer bord ute på sommerstid.

- Hvor hen da?
- Nå er det bare et bord oppe ved banken som er hektet fast med kjetting for man er vel livredd for at noen skal stjele det. Jeg ville også hatt mer blomsterdekor og at blomstrene blir tatt vare på. Og søppelhåndteringen er heller ikke bra.

- Søplehåndteringen sier du?
- Du ser jo stadig vekk at det er for mye søppel i søppelkassene og at de ikke er tømt og det flyter søppel og det er ikke bra. Vi i handelsstanden prøver så godt vi kan å holde ting rent i de områdene vi er ansvarlig for også må det offentlige ta de andre. Dette er ei spleisepakke som er til fordel for alle sammen. Det samme gjelder omdømme for alle. Så savner jeg litt gjøgleraktiviteter på sommerstid som handelsstanden kan påta seg selv.

 

 

Middelalderdalen

Rollag bygdetun i 2008

- Middelalderdalen. Hvilke inntrykk har du av det som opplevelsesprospekt? Om du setter deg selv som turist inn i det hele?
- Jeg har prøvd. Når det er opplegg for Middelalder-uka så er det bra.

- Om du beveger deg som turist hvordan opplever du det?
- Om jeg kommer kjørende nedefra Kongsberg så ser man skilt som er for attraksjon også står det velkommen også kjører jeg inntil, så står det ring på forhånd. Da er ikke det noe som venter på meg, da er det jeg som må vente på dem. Og sånt gjør man bare ikke.

- Nå er vi i slutten av mars. Det er snart påske. Du er vel i full gang med neste bygdedagene, eller?
- Vi har ikke hatt årsmøte enda. Det er jo ting som blir gjort på høsten faktisk, som å bukke dansemusikk f. eks, så planene er i gang.

 

Samarbeidet i handelstanden

- Nå går jeg litt inn på næring igjen, men jeg tenker på handelsstanden. Samarbeidet i handelstanden – hva syns du om den?
- Den syns jeg ikke er så verst, syns ikke det.

- På hvilken måte da?
- Alle vil jo det beste. Det vi kniver litt om det er for liten åpningstid.

- Men jeg tenker på samarbeidet, hvordan er det?
- Det fungerer det når det er – man kan alltid tenke seg bedre samarbeid da. Det er tynt å si at alt er 100% det kan alltid bli bedre. Men så langt som i evner så syns jeg det er bra. For saken er den at vi er en og to og tre stykker på jobb hver dag, bortsett fra matbutikkene, så er vi mye aleine. Så skal du rekke all varehåndtering, du skal rekke alt, du skal – ja. Så utover det hverdagslige så er det vanskelig å få til å yte mer. Man har mer enn nok med det du har.

- Du som er så aktiv, er det noen andre aktiviteter som du er med på som ikke jeg har nevnt?
- Rødbergdagene. Der er jo alle butikkene med, det er jo handelsstanden.

 

 

Rødbergdagene

Rødbergdagene 2009

- Hva er det som foregår på Rødbergdagene?
- Det også har jo kjørt seg litt fast. Alle butikkene har jo gode tilbud også er det noen utstillere som kommer utenfra som får selge sine varer slik som Julehuset f.eks. Så er det aktiviteter for barna. Det kan være seg olabil-løp.

- Du kan jo godt si det slik at måten jeg intervjuer på er jo at folk utenfra skal vite hva det dreier seg om. Som om jeg var en helt ukjent som kom til dalen. Man må som regel stille spørsmål som om man var en helt ukjent person.
- Du kan si det så da at Rødbergdagene er siste dagen i juni – hvert år – siste helga i juni hvert år. Bygdedagene er første hele helga i oktober hvert år.

- Er ikke det en litt kald årstid da?
- Jo da, det har vært diskutert. Datoen har vært omdiskutert. Grunnen til at vi har vært så seint ute er på grunn av sauene. For før vi har fått hjem alle sauene og fått vurdert hvem som skal gå videre i avlen og alt det der. Nå er det mindre og mindre sau og mer og mer sykdom blant dyr så vi får jo nesten ikke ha dem på Bygdedagene.

 

Rødbergplanen

Gunhild Vikan

- Sånn på tampen, er det noe som kan sies til slutt?
- Jeg håper virkelig at Rødberg-planen kommer skikkelig i gang nå. Det er på tide. Vi som er rundt her er leie av å vente?

- Hvor lenge har den holdt på nå?
- Alt det jeg veit er noen som sa 20 år og det tror jeg på for jeg har hørt om den veldig lenge.

- Men det kan jo hende at det vil skje noe etter hvert da
- Vi får håpe det!

- Bare sånn helt til slutt… Nå har jeg intervjuet deg som en profil. Du blir første profilen med aktiviteter og meninger. Hvem andre er det du vil anbefale som neste profil?
- Det kom litt brått på, det var brått-om. Tenker du på Rødberg eller i kommunen?

- Nore og Uvdal eller Numedalen, fortsetter jeg.
- Ja, da må jeg nok tenke meg litt om.

- Det kan jo være en åpen hemmelighet oss i mellom inntil videre?
- Ok.

- Da kan jo folk ha det som et spenningsmoment til neste gang det blir en profil?
- Da gjør vi det!

 

 
Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.