Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

1. januar 2012

   

 

Tunhovd skole - illustrert i et skråplan.  © Villy Sander Norås.

Vi er to ungdommer fra Tunhovd som går på videregående skole, en i Drammen og en på Geilo. Begge ønsker vi å flytte tilbake til hjembygda vår og bosette oss der. Vi følger derfor godt med i det som foregår i bygda.

 

Da vi leste Hallingdølen 24. desember fikk vi oss en stor overraskelse.
Der stod det med stor overskrift ”Tek borna ut av Tunhovd skole”. I teksten stod det bl.a. at flere foreldre søkte om overflytting til Rødberg skole. Dette kom visstnok som lyn fra klar himmel på fagsjefen. Det gjorde det på oss også. Så da vi kom hjem i juleferien, ville vi prøve å finne ut hva som egentlig skjedde.

 

Da viste det seg at grunnen til at foreldrene søkte seg over var at de følte at de ikke hadde noe valg, fordi fagsjefen nektet å lyse ut en lærerstilling som var blitt ledig (store deler av den helt siden i høst). På skolen er det bare tre lærerstillinger, og da utgjør en stilling så mye at undervisningssituasjonen blir umulig. (Så vidt vi vet prøvde fagsjefen seg på samme trikset foran skolestart i høst, men måtte da gi seg for presset fra foreldrene).

 

Vi tillater oss derfor å stille fagsjefen følgende spørsmål: Hvem har gitt deg fullmakt til å nekte å lyse ut stillinger som er pålagt etter loven?
 
Fra Tunhovd skole til Rødberg er det 32 km. Mener fagsjefen at det er forsvarlig å sende seksåringer 64 km hver dag med buss den lange veien, noe de må fortsette med i minst ti år inntil den obligatoriske skolegangen er over?
 
Vi vet hva vi snakker om. Men vi slapp heldigvis unna med de tre åra på ungdomsskolen.  Vi reiste når det var mørkt om morgenen og kom hjem når det var mørkt på ettermiddagen store deler av skoleåret. Det ble ikke mye ork eller tid da til å delta i det kulturelle og sosiale livet i bygda.
 
Vi ønsker ikke å påføre våre barn så mange år på en skolebuss. Derfor er det lite sannsynlig at vi flytter tilbake til Nore og Uvdal kommune, dersom skolen legges ned. Og vi kan med stor sikkerhet si at det er flere i vår generasjon som føler det på samme måte.
 
Fagsjefen er også svært opptatt av at det sosiale miljøet ved skolen er for lite. Tidligere har elevtallet vært lavere enn i dag, grunnet generasjonsskifte er dette naturlige svingninger som over tid tar seg opp igjen. Vi går nå på store skoler, men føler oss ikke på noen måte annerledes enn de andre elevene som går der verken faglig eller sosialt.
 
Vi tillater oss også å stille rådmannen og ordføreren noen spørsmål:
Hvem har ansvaret for å påse at fagsjefen følger de prosedyrer som loven fastsetter med hensyn til utlysning av stillinger og ikke minst når det gjelder nedleggelse av skoler?
 
Så vidt vi har forstått har kommunestyret vedtatt å opprettholde alle fire skolene i kommunen. Hvorfor sørger ikke da kommunen for at ledig lærerstilling ved skolen vår blir lyst ut, eller gjelder ikke dette Tunhovd skole?
 
Mener dere å oppfylle målsetting om ”lys i alle glas” ved å legge ned skolen?
Vi mener at skolen må bestå for at vi skal få tilflytting til bygda, og for at bygda skal ha en fremtid. Med stabile lærerkrefter kan vi tilby en god skole, og ikke minst en lettere hverdag for barna her i Tunhovd.
 
For oss, som ser på Tunhovd, som våre hjem, ønsker vi ikke i fremtiden å finne bygda igjen som en hyttelandsby. Er det noen som kan hjelpe oss med å redde bygda vår?
 
Med hilsen to ungdommer som har et stort ønske om å etablere seg i Tunhovd. Åse Mari Lislegård og Kristine Levorsen Rotegård.

 

ORIENTERING SOM HAR GÅTT UT TIL FORELDRE /FORESATTE SOM HAR ELEVER I TUNHOVD OPPVEKSTSENTER (Nore og Uvdal på Facebook)

 

Tunhovd oppvekstsenters nettside:
http://webfronter.com/btgs/tunhovd/index.shtml

 

Se også:
– Skola er grunnsteinen!
http://www.visanor.com/blog/?p=12616

.

Comments are closed.