Språk – Language
Kalender - Calendar
May 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Gunhild Vikan

Gunhild Vikan. © Villy Sander Norås.

Jeg har avtale med Gunhild Vikan om å intervjue henne som en profil i mening og virke. Det er Gunhild Vikan som i dag styrer den ene manufakturbutikken i Rødberg sentrum. Forretningen heter G. Strøm og ligger rett ovenfor lensmannskontoret på Rødberg.

 
Nå vil vel kanskje mange mene at den type profiler skal være strømlinjeformet, men det er den ikke. Nå tenker ikke jeg på personen men skrivestilen.

 

Her er det hopp og sprett og både spørsmål og emne, men det er nettopp slik en helt vanlig samtale pleier å være. Samtalen er skrevet på best mulig vis slik samtalen var. Så alle må se på denne dialogen som et rent notat av det som ble sagt. Om du hadde vært flue på veggen så er det ikke noe problem å forestille seg hva som ble sagt.

 

 

 

 

 
Gunhild Vikan og jeg sitter på bakrommet i forretningen hennes når jeg gjør intervjuet. Hun er på jobb, men vi har avtalt å gjøre intervjuet når det er lite trafikk i butikken.

 

 

Bygdedagene

De fleste i Numedalen kjenner Gunhild Vikan

De fleste i Numedalen kjenner Gunhild Vikan. © Villy Sander Norås.

Jeg går rett på sak:

- Gunhild, jeg tenker på Bygdedagene, hvor lenge har du holdt på der nå?
- Jeg har drevet på i 27 år nå, 27 år nå i 2010.

- Så du har vært med der hele tiden?
- Ja, jeg har vært med der fra dag en. I oppstarten så var det kommunen som tok initiativet, det var jo næringssjefen den gang da og det var Knut Brekke. Og da var lag og organisasjoner invitert til å delta og jeg representerte Uvdal 4H den gangen også var jeg med å hadde mine oppgaver i noen år. Så blei jeg sekretær og det har jeg nå vært i 15 år da.

Som intervjuer så må jeg nesten spørre enda en gang:
- Så du har hold på helt fra starten av?
- Ja, helt fra starten av.

- Det er imponerende.
- Det har vært veldig utvikling… det har det.

- Jeg tenker på for 10-15 år siden, hadde du noe tru på at det blei så mange besøkende som det er i dag?
- Nei, det hadde vi nok ikke, dette har gått seg til det. Man finner jo ut hva folk vil ha, både høre og se av underholdning og utstillere. Det vi merker nå, det har vært på høyde nå i sikkert 8 til 10 år som det ha vært jevnlig med besøkende for den økningen kom for en 8 til 10 år siden også har det holdt seg jevnt like til i fjord. Da merka vi en merkbar nedgang, men da var vi så uheldig med været.

- Hvorfor var det så stor nedgang, spør jeg enda en gang.
- Ja, på grunn av været. som jeg sa, ellers så trur jeg også at folk forventer noe annet når de går på messer. Vi har nok trødd oss til en sti som vi bør hoppe ut av og tenke nytt.

 

 

 

Kanskje tenke litt nytt

Det er nok å si høyre eller venstre, da diskuterer Gunhild Vikan.

Det er nok å si høyre eller venstre, så er diskusjonen igang. © Villy Sander Norås.

- Hva er det man kan tenke på da?
- Nå er det styret som skal tenke og jeg skal bare gjøre, men de går jo mer på at man selv får utøve ting eller gjøre at folk får gjøre noe selv.

- Men jeg for lissom ikke den helt i boks.
- For eksempel da, så kan man bygge opp et seterhus og drive det på gammelt vis også kan folk delta og koke prim, yste og andre praktiske ting også går det på håndarbeidsdelen og det er veldig økende med strikking f.eks at man har kurs. Et par timers kurs eller noe sånt. Det å lære å lage mat fra bunnen av er det jo fryktelig mange som ikke kan. Det viser seg jo på det matkurset som vi har gjennomført.

- Men hvilke temaer er det dere kommer til å baserer slik egenaktivitet på?
- Dette er mine vyer, det er ikke bestemt i styret enda.

- Jeg er litt nysgjerrig jeg vet du.
- Ja, det er bra det, Gunhild fortsetter, men f. eks å bygge opp ei seterbu og få aktivitetene. Bygge opp som det var i gamle dager, rett og slett. Og ha fra melking til mange forskjellige typer mat. Det gjelder både melking av kuer og geiter.

 

 

 

 

 

 

Aktiviteter på Bygdedagene

- Vil det være liv laga for den type aktiviteter trur du? Vil folk bite på den?
- Altså det viser seg at, det med å gjøre noe – delta selv, det har i hvertfall trenden ute er nå. Og når det gjelder underholdning så kan vi like godt ta Sputnik som du har noen andre. Kommer Sputnik så kommer folk. Vi hadde Sputnik for noen år siden. Da sier folk; skal dere ha Sputnik, nei huff. Men når Sputnik kom så var det svart med folk, så mange er nysjerrige på folk som er populære kontra upopulære, rett og slett.

- Om jeg skifter emne helt nå, når du kom du hit til dalen?
- Jeg flyttet til Uvdal i 1970?

- Hvor kommer du fra?
- Fra Tinn i Telemark.

 

 

Den store kjærleiken

- Hva var årsaken til at du flyttet hit?
- Det var den store kjærleiken, sier Gunhild med tyngde og varme i stemmen og ler litt. – Det var det.

- Du er jo veldig aktiv person. Hva er det du har vært med på om du kan summere, sånn kort.
- Åh herre gud!

- Altså helt fra du flyttet hit og… altså det grøvste da?
- For det grøvste så kan jeg si at jeg er veldig grønn, kjempegrønn. Jeg var med å startet opp Uvdal 4H.

- Når da, ca?
- Det var vel på 70-tallet, 6 eller 77 eller der omkring, kan jeg tenke meg og det dreiv jeg på med i 12 år. Jeg har vært med på leirer rundt omkring også har jeg vært med i senterpartiet, jeg var en politikker en liten stund, leder for senterpartiet har jeg vært – der. Og bondelaget, og småbrukerlaget, bonde- og kvinnelag, så jeg er veldig grønn.

 

 

Kjører symaskin

Gunhild Vikan presiserer at hun er grønn - politisk

Gunhild Vikan presiserer at hun er grønn - politisk. © Villy Sander Norås.

- Kjører ikke du symaskin også?
- Ja, jeg kjører symaskin – jeg har sertifikatet på den til og med, hun ler.

- Du hadde vel en egen bedrift oppe hos deg selv?
- Ja, det har seg slik at jeg begynte på pleiehjemme og jobbet der i 15 år. Og så hvor vanskelig det var å få på de eldre klær og da fikk jeg egen ide om å starte med egen systue. Og det var mens jeg hadde minstemann hjemme også hadde jeg dårlig samvittighet for at jeg var så lenge borte og fant ut at jeg skulle ordne min egen arbeidsplass hjemme. Så var jeg i hvertfall hjemme nå ungen kom hjem fra skolen. Så sånn startet det og da dreiv jeg hjemme å bygde på huset. Jeg dreiv vel på hjemme i 10 år før jeg flyttet til Rødberg. For da ble systue hjemme for liten rett og slett.

- Du sier du flytte til Rødberg, hvor på Rødberg flyttet du?
- Det var i underetasjen av Nes Prestegjeld sparebank.

 

 

Spesialsøm

- Hva het den forretningen?
- Den gang så het det for Spesialsøm, i dag så heter det Kirkebygda produkter. Fra 2004 så inngikk jeg et samarbeid med en kollega som heter Anne Berit Nicolaysen. Hun er veldig interessert i mat. Da så vi muligheten til å gjøre begge deler. Det som også skjedde samtidig var at jeg tok over G. Strøm da.

- G. Strøm sier du?
- Gunhild Damdalen sin manufaktur og det var ikke planlagt. Gunhild var jo 80 år og spurte om jeg ville ta over. Men vi hadde jo snakket om dette før da, at den dagen hun ville gi seg så håpet hun at jeg overtok. Men det var ikke planlagt at det skulle skje samme høsten og samme året. Så det ble flying-start både her og der.

- Så nå driver du bare på med manufaktur?
- Ja, det er sko og klær både til herre og dame.

- Er det noe annet du driver på med?
- Barnesko. Utenom G-sport så er det bare her det er sko. Så jeg prøver å bygge opp lagerbeholdningen med sko.

- Så du er både håndarbeidet, politiker, initiativtaker i samme slengen?
- Det hørtes veldig skummelt ut – å være alt sammen på en gang. Jeg har jo vært alt sammen, men i dag er jeg ikke politiker, men jeg er fortsatt grønn.

 

 

Hun mener hun ikke er en profil

- Jeg tenker på, du er jo en profilert person i dalen når det gjelder aktiviteter og initiativet til ting, du kan ikke fornekte det?
- Jeg ser ikke på meg selv som profilert, det gjør jeg ikke.

- Jeg tenker på i forhold til mange andre i dalen så kan du sikkert profilere deg som profilert.
- Jaja, men det er dine ord, så er det greit det.

- Når du er såpass aktiv innenfor det som har med dalen å gjøre – hva syns du om Numedalen, eller Nore og Uvdal?
- Jeg syns det er et nydelig og flott sted å bo i, samtidig som at jeg er utålmodig til at jeg syns ting skjer litt for seint for meg. Ting tar så tid.

- Har du noen eksempler?
- Det er jo Rødbergplanen, den er jo helt håpløs i mine øyne.

 

Del 2 av intervjuet kommer på søndag.

 

 

Villy Sander Norås

 

 

 .

Comments are closed.