Kalender - Calendar
May 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Onsdag kveld) Torsdag, 22. september 2011 

 

En gavepakke

Tuppen og Lillemor - del 2.  © Villy Sander Norås.

Men nok om det. Noen av de emnene Visanor hadde på panelet var nettopp samarbeid. Det som er det fatale er jo at de ikke vil samarbeide med bloggavisa. Jeg får oppleve nettopp det som jeg vil prate om. Jeg får oppleve dette i praksis, jeg trenger med andre ord ikke å skrive om det. Dette er jo en gavepakke for en journalist.

 

En ringrev som tror han var det
En av kandidatene prøver å sette opp en felle, men går rett i revesaksa selv, slå den. Jaja, jojo, en gavepakke er det uansett.

 

Komistripen
Mange har sikkert sett denne komistripen som jeg kaller det. Jeg har opplevd at mange har fått seg en god latter og en latter forlenger livet. Gjør den ikke det? Er komikken så slagkraftig at det må hele 5 (fem) ordførerkandidater til for å “blokkere” en pitteliten bloggavis? Jeg tror ikke årsaken ligger der. Det bunner ut i ikke la seg bli intervjuet med direkte og konfronterende spørsmål. De prøver å forhindre noe uten at jeg vet helt eksakt.

 

- Hva skal du bruke dette til?
Det er jo også personer i bygda som prøver å gjøre et stort nummer av at Visanor skal gjøre opptak i en åpent møte. Nå er det vel kjent at Visanor har gjort opptak i slike sammenhenger i ganske lang tid allerede. Så hvorfor er dette et så slikt stort problem? Ikke vet jeg. Taktikken som det legges opp til er jo litt komisk i seg selv og burde neste hatt en komistripe i seg selv.

 

De prøver seg
Visanor har fått beskjed om å:
- Slutte med opptak!
- Slutte med kommentarer!
- Bli mer objektiv!

 


Og det siste er en komisk boikott. Hva er det de prøver å fortelle meg, de som kommer med disse beskjedene. De vil rett og slett sensurere det som en bloggavis har den fulle rett til å skrive om. Det er ytringsfrihet her i landet. De prøver seg, men kommer ingen vei. Er det slik at en bloggavis skal legge om rutinen fordi at noen ikke liker det de hører eller leser. Alt som det skrives om har sin bakgrunn i virkeligheten og blir da et tema.

 

Reaksjonen ble en gavepakke.  © Villy Sander Norås.

 

Slutt med det!
Noen sier, “slutt med det”, men da tar de grundig feil. Man kan sikkert sette kjepper i hjulene for direkte intervjuer, men man kan ikke forhindre noen i å kommentere nettopp det som er aktuelle saker.

 

Stripa
Men så var det denne berømte komistripa da. Hva er så galt med den? Nå skal du få en liten forklaring på hva dette er for noe.

 

Mye planlegging
Når man legger opp med komikk så er dette en lang planlegging. Denne komistripen er det et halvt års arbeid bak. Det er nesten 1.000 bilder for å få det til. Man må sågar bruke dreiebokform/storyboard som i filmen for å få det til. Den inneholder aspekter som omhandler den politiske sfæren. Hver snakkeboble har sin egen fortelling.

 

Starter etter et hendelsesforløp
Dette er en fortelling som starter etter et hendelsesforløp. Den tar for seg reelle problemstillinger som politikere opplever i hverdagen. Noen vil vel kanskje si at den dreier seg om en person, men der tar folk helt feil. Den omhandler mange personers opplevelse i en situasjon. Nå har det vært en bevisst handling fra Visanor sin side å ikke fortelle noen om hva som egentlig skjer i denne stripen.

 

Starten
Den aller første tenkeboblen forteller at den ene tenker sitt, men han sier ingenting. Kanskje denne personen er klok av skade. Han vet hva som har skjedd, men velger å ikke si noen ting.

 

Fillesaker
Situasjonen forteller også at alle i kommunestyresalen må gjøre en avstemning på en fillesak. Dette forteller om handlingslammede politikere som ikke kan avgjøre helt enkle fillesaker.

 

Protesterer
Det ender opp med at en person tør ta til ordet for å protestere. Denne personen går fram til talerstolen med sin protest. Personen framme ved talerstolen vil jeg karakterisere som en oppegående og modig person som prøver å bryte igjennom.

 

Vil ut av det hele
Helt i slutten av komistripen så er det en person som vil ut av hele situasjonen. Denne personen føler en håpløs situasjon og vil forlate kommunestyresalen. Det som det fortelles om her er en håpløs politisk situasjon som man vil bryte ut av. Det er jo tross alt flere politikere som nettopp har tatt et brudd med politikken på grunn av den politiske håpløsheten.

 

Blind
Om du studerer stripen nærmere så vil du finne ut at noen har luktesansen i behold, mens andre har mistet luktesansen. Er det ikke en kjensgjerning at politikere fort kan bli blind i sitt eget politiske ståsted.

 

Blåse
Om det er noen som mener de har fått et “spark på skinnleggen”, ja da får de heller sette på et plaster eller blåse på såret – så enkelt er det.

 

Dramaturgi og fortellerteknikk
Dette er på filmspråket kalt dramaturgi og fortellerteknikk med humor som ingrediens. Hva som er den gestaltende utformingen og ideen blir jo også innholdet i en kontekst som gjentar seg i den politiske atmosfæren. Eller rettere sagt, dårlige politikere som bruker tid på fillesaker framfor å konsentrere seg om de rette politiske temaene som nettopp kan føre til en bærekraftig kommune.

 

Tuppen og Lillemor.  © Villy Sander Norås.

 

Er de fredet?
Er det forskjell på lokalpolitikere framfor rikspolitikere? Det burde ikke være det. Lokalpolitikere vil sikker mene det, men her tar de helt feil. Lokalpolitikere må kunne tåle like mye komikk og karikaturfortelling som rikspolitikere. Lokalpolitikere er ikke en fredet gruppe. Det er valgt for å gjøre nettopp den jobben som velgerne har valgt de til. Så når disse politikerne da ikke greier å få til de resultatene som de må få til, ja, da må de kunne tåle en narrativ gestalting som nettopp beskriver denne situasjon.

 

Bilder er greit
5 ordførerkandidater i Nore og Uvdal vil ikke la seg intervjues under valgkampen, men de lar seg ta bilder av. Bilder er greit, men ikke intervjuer. Hva er de så redde for?

 

Ender opp i det samme
Komistripen tar for seg samarbeidsproblemer og ender nettopp i samarbeidsproblemer. Ja, denne hendelsen blir en gavepakke. Slå den du…

 

De må  få til noe – klarer de det?
Hadde politikerne i Nore og Uvdal  hatt et bedre samarbeid med de andre kommunene i dalen når det gjelder Numedalsbanen og ikke vært så hemmeligehetsfulle som de er så hadde vel ikke denne komistripen vært der heller.

De har ikke greid å komme med en viljeserklæring til Riksantikvaren angående Numedalsbanen som de andre kommunene har klart.

De har heller ikke klart å skape så mye vekst som de så fint prøver seg på. Det som er en gjenganger er rett og slett en soveputepolitikk og en overdynget byråkrati med enorme utgifter.

 

Om så
Hadde de folkevalgte hatt en reel vekst og utvikling og hatt mer samarbeid interkommunalt og konsentrasjon på egne ressurser i Numedalen  så hadde kanskje ikke denne komistripen eksistert. Når de ikke klarer å gjøre en skikkelig  jobb så må de dertil tåle litt humor på det de ikke klarer.

 

Vi må bli flinkere å se på hva vi er dårlige på og erkjenne dette og jobbe deretter, først da blir det utvikling. Eller blir det bare møter for møtenes skyld….

 

Med teskje
Komistripen er et angrep på helheten i samarbeidsproblematikken og ikke en enkeltperson som noen vil ha det til.

 

Se komistripen her:
http://www.visanor.com/blog/?p=10543

 

 

 
Villy Sander Norås

.

Comments are closed.