Språk – Language
Kalender - Calendar
May 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Foto: Villy Sander Norås

Marit Bergerud og Sylvia Brokking viser fram sko. © Villy Sander Norås.

Jeg er en tur inne på Brugaard manufaktur helt øverst i Rødberg sentrum. Jeg vet at det er en hollender som styrer med hovedproduktene i butikken. Mye av grunnen til at jeg vil intervue henne er at hun kommer utenfra. Ikke bare utenbygsfra, men heller utenlands fra, noe som kan være interessant med hensyn til litt friskere perspektiver hva angår litt nytenkning i dalen.

- Ja, nå er jeg på Brugaard manufaktur i Rødberg sentrum. Daglig leder, hva heter du?
- Sylvia Brokking, sier hun. Hun prater bra norsk, men jeg hører på aksenten at hun kan komme fra enten England eller Nederland.

- Du og mannen din har flyttet hit til Numedalen?
- Egentlig var det for å drive en campingplass, det var Fjordgløtt camping, men etter 2 år måtte vi slutte der pga det gikk på leie kontrakt, så vi måtte finne på noe nytt. Men det var aldri en tanke på å reise tilbake til Nederland. Så vi fant oss bare en annen jobb slik at vi kunne fortsette her oppe.

 

 

 

 

 

 

 

- Hvorfor det? spør jeg.
- At vi blir her? spør Sylvia.

- Ja?
- Det er fordi vi trives her. Det er natur, det er frihet, det er frisk luft. Det er ikke så tett med folk at man bor på hverandre. Du er en person her og ikke et tall, barn trives og har det veldig bra på skolen og er med på uteaktiviteter. Så derfor er det veldig bra å bo i Norge.

 

Nederland

Sylvia Brokking elsker herreavdelingen

Sylvia Brokking elsker herreavdelingen. © Villy Sander Norås.

- Så Nederland det blir… Er det negativt å bo i Nederland?
- Nei, egentlig ikke, men det bor for mange mennesker i Nederland. Kriminaliteten vokser bare. Vi så veldig mye negativt i Nederland, så vi måtte bare flytte derfra.

- Hvor i Nederland kommer du fra?
- Jeg er født i Amsterdam og har bodd der i flere år. Og sist bodde vi også i et tettsted eller en by kan man si.

- Amsterdam hvor stort er det, innbyggermessig – millioner?
- Jeg tørr ikke å si det, men den er veldig stor.

- Hva er strategien med hovedproduktene her i butikken? Det er du som styrer utvalget av produkter?
- Når jeg kom hit så var det selvfølgelig endel kosmetikk, klær, garn. Så vi bare velger å fortsette med det. Fordi det er ingen andre butikker som har barne-klær, herre-klær, parfymeriavdeling, samt utvalg av smykker og garn, så det vil vi bare fortsette med.

- Så du har ingen favorittprodukter som du prioriterer?
- Jo, selvfølgelig jeg er jo veldig glad klær – i moteklær. Det er noe jeg liker å jobbe med og som også er hovedproduktet her. Men det er også moro å jobbe med parfymeri og smykker og andre ting.

- Du kommer fra Amsterdam, savner du blomstene?
- Ja! Når jeg var i Nederland og når jeg hadde vasket huset så var det standard at jeg reiste til en blomsterbutikk å kjøpte blomster til mitt reine hus. Og det er noe som jeg savner her.

- Blomsterboden her på Rødberg legger jo ned…
- Ja, det er synd, det er jo en bedrift til som legger ned her og det er veldig synd for bygda.

 

Handelsstanden
- Hva tenker du om handelsstanden her i Nore og Uvdal – samarbeidsmessig?
- Jeg syns den ikke er aktiv nok. Jeg er også i styret til handelsstanden og det skjer ikke så veldig mye der. De to store aktivitetene er Rødberg-dagene og jul. Når jeg kommer på et møtet, så er det alltid de samme menneskene som er der og det er veldig synd at det ikke er mer aktivitet og samarbeid for å komme med andre forslag, det er veldig synd.

- Har du andre erfaring fra tettere strøk med handelsstand og samarbeid?
- Når jeg jobbet i Nederland i butikk så hadde de handelsstand. Og det var mye med som skjedde der med annonsering og flygeblader. Det var mye større så man kunne gjøre mer, men når jeg ser på Kongsberg så gjør de mye mer enn det vi gjør. De er veldig flinke slik jeg ser det.

Det er masse tilbud Brugaard. Sylvia Brokking bruker fraktisk selv endel av kleskolleksjonen som er å få i butikken

Det er masse tilbud Brugaard. Sylvia Brokking bruker fraktisk selv endel av kleskolleksjonen som er å få i butikken. © Villy Sander Norås.

- Så vi trenger å gjøre mer?
- Ja.

- Hva trenger vi å gjøre mer?
- Jeg tror på mer annonsering og aktiviteter. At det blir mer interessant å handle her.

- Vi trenger flere “Rødberg-dager”?
- Ja, kanskje det, men jeg tror også det ligger endel – ikke bare, men også endel ansvar fra kommunen. For de må gjøre noe sentrale. De må gjøre det slik at det blir interessant å organisere noe og at det blir interessant for andre.

- Hva syns du om Rødberg sentrum?
- Den er litt død, det skjer ikke så mye.

- Nei, jeg tenker på det utseende-messige?
- Det er litt gammeldags. Det trengs litt oppussing og det trengs litt mer “shopping-data” for si det sånn.

- Hva kan gjøres utvendig tror du?
- Ha en gate med flere småbutikker kanskje det må være endel som innendørs. At det er for småbedrifter som kan leie en innendørs bod eller noe sånt. At det der blir samlet litt mer.

- Er det noen du vil si på tampen?
- Jeg håper at det kan skje noe her i sentrum. Jeg er fornøyd med å bo her. Og jeg må si at vi har alt vi trenger, men det må ikke slutte med det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sirompa numedøl kontra outsider-standpunkt
Nå kan det fra min side som intervjuer sies at noe av språklyden i teksten kanskje er litt nederlandsk, men for det meste norsk.
Med det er ikke en sirompa numedøl jeg har intervjuet, men heller en litt mere reflektert person som handelsstanden bør lytte mer på. Et syndspunkt sett i outsider-standpunkt er også et essensielt perspektiv man må sette i høysetet – selv for en innbarka numedøling.
Både Sylvia Brokking og Marit Bergerud som jobber på Brugaard manufaktur er med på en tilfeldig fotoshoot og det kan sies at disse er en fornøyelse å ha foran kamera som modeller – noe som ikke kan sies om den mest innfødte numedøling.

 Den stødige og trauste numedøl er for tør og stiv og det er ikke lett å få løsnet på skuldrene. De fleste numedøler går nesten under klassen tørrfisk som er ekstra tør og stiv. Utenlandske samt yngre krefter er noe vi må ta vare på. Det var et lite resyme, men før jeg gir meg så vil jeg ha noen ord med noen fra den yngre garden – rett og slett en ihuga innbygger og ekte numedøl som ser verdiene ved å bo på landsbygda.

 

Leif Brugaard er for travelt opptatt med å passe på tiden for folk flest, han har ikke tid til å bli intervuet

Leif Brugaard er for travelt opptatt med å passe på tiden for folk flest, han har ikke tid til å bli intervuet. © Villy Sander Norås.

 

 

Marit Bergerud

Marit Bergerud mener Nore og Uvdal en hennes hjemsted

Marit Bergerud mener Nore og Uvdal en hennes hjemsted. © Villy Sander Norås.

- Marit Bergerud, du også jobber her i butikken. Hvor gammel er du nå?
- 26 år – jeg blir 26, korrigerer hun.

- Hvor lenge har du jobber her nå?
- I snart 3 år.

- Du er vel en av de få som er igjen av ditt kull eller årstrinn. Er det mange som er igjen her i din aldersgruppe?
- Det er det ikke, i hvertfall ikke fra mitt klassetrinn. Men noen yngre det er det her.

- Hvordan er det å jobbe her?
- Jo, helt greit.

- På hvilken måte da?
- Det er et godt miljø og interessant å jobbe med klær så klart.

- Hvorfor blir du her oppe i dalen?
- Der er for det meste mitt forhold til bygda, at jeg har vokst opp her. Og om jeg får egne unger så vil jeg at de skal vokse opp her.

- Byen er ikke noe for deg?
- Nei, jo så i korte perioder så. Jeg har jo bodd i Kongsberg i perioder noen år, så jeg har trivdes sånn sett. For å studere og sånt så er jo det fullt mulig, men jeg kommer nok ikke til å bosette meg i byen for resten av livet.

- Så du vil kanskje oppfordre andre til å bruke Numedalen mer?
- Ja, så absolutt.

- Hvor lenger kommer du til å bli her nå?
- Det er jeg litt usikker på egentlig.

- Jeg tenker på, du reiser endel?
- Jeg syns det artig å reise.

- Hvor reiser du?
- England.

- Hvorfor det?
- England er et interessant og spennende land med masse kultur.

- Er det noe spesielle steder du har besøkt?
- Jeg har vært i England, Irland, Skottland og Wales. Jeg reiser litt rundt omkring for å oppleve hele landet.

- Hva er neste destinasjon?
- Irland tenker jeg, sier Marit.

Jeg ønsker som hør og bør – god tur.

Hva kan man si? Borte bra, men hjemme best? Det er vel noe i det – ikke sant?

 

Marit Bergerud viser fram frakker som er til salg på Brugaard manufaktur

Marit Bergerud viser fram frakker som er til salg på Brugaard manufaktur. © Villy Sander Norås.

 

 

 
Villy Sander Norås

 

.

Comments are closed.